Созопол

Home » Созопол

За града

Созопол е красиво разположен на два полуострова. Той е основан през 610 г. пр.н.е и се явява най-старият град на западния бряг на Черно море. Първото му име Аполония е дадено в чест на бог Аполон. То му придава уникален чар и красота.

Съвременен Созопол е привлекателен туристически център с романтичния си стар град, с красивите пясъчни плажове и комфортни хотели. Тук може да се усети духа на древната история и култура като се посетят руините на старите църкви и прочутия средновековен манастир, намиращи се на едноименния остров Св. Иван. Тук през 2010 година бяха намерени мощите на Св. Йоан.

Старият град Созопол има особена притегателна сила с уникалната атмосфера на тесните калдъръмени улички, параклиси, старите къщи от камък и дърво, с крепостните стени на древна Аполония, с рибарски лодки на кея. Малките уютни ресторантчета, клубове и барове са част от развлеченията, които не оставят гостите да скучаят. Много различни културни събития се редуват през лятото – богата културна програма в амфитеатъра и читалището, в изложбените зали и археологическия музей, В началото на септември всяка година Созопол е домакин на традиционния фестивал на изкуствата “Аполония”.

Градските плажове

В града и околностите му има прекрасни плажове. Централният е разположен между стара и новата части на града; „Хармани” – в новата част, „Златна рибка” – преди старата част на града; „Каваци” – 1 km южно от новата част, плажа „Градина” – на север от град Созопол.

Екскурзии:

  • Разходка с лодка до остров Св. Иван – на риба или на пикник
  • Разходка с лодка по р. Ропотамо – до устието или на пикник под сянката на дърветата в Странджа планина
  • Посещение на езерото-резерват с водни лилии “Аркутино”
  • Организирани екскурзии до Несебър, Пловдив, Варна